XXL Flessen!
islay whisky

Islay whisky

Islay is een eiland gelegen in het zuidwesten van Schotland. Het eiland staat bekend om de mooie natuur en de rokerige whisky's. Dirck3 heeft de beste Islay whisky aanbiedingen.

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Bowmore Single Malt 12 Years Whisky 70 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 47. 49 39. 99
 2. Laphroaig 10 Year Old Islay Single Malt Scotch Whisky 70 cl
  Waardering:
  75%
  ELDERS Regular Price 49. 99 39. 99

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De oorsprong van de Islay whisky

Islay is een klein eiland voor de westkust van Schotland. Het is het zuidelijkste eiland van de “Binnen-Hebriden” en ligt ten westen van het Schotse vaste land. Islay staat bekend om de prachtige natuur, rustieke sfeer en, natuurlijk, de whisky.

Het eiland is voornamelijk bekend vanwege de aanwezigheid van wel 9 distilleerderijen. De rokerige smaak in de whisky is kenmerkend voor dit eiland. De bekendste plaats op dit eiland is Bowmore.

Islay in Schotland

De Islay whisky is een unieke en beroemde whisky die afkomstig is van het gelijknamige eiland in Schotland. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en cultuur, die zich uitstrekt over duizenden jaren. De Islay whisky is dan ook een belangrijk onderdeel van deze geschiedenis en cultuur. Het is een eiland dat nog steeds zeer geliefd is bij liefhebbers van whisky over de hele wereld.

islay whisky

Wat is islay whisky?

De whisky's worden gekenmerkt door hun krachtige en rokerige smaak. Dit komt doordat de mout gedroogd wordt boven de rook van het turfvuur dat wordt gebruikt.

De whisky's zijn er in verschillende soorten en smaken. Sommige mensen vinden de smaak te sterk, terwijl anderen het juist een unieke en aangename smaak vinden hebben. Islay whisky is perfect om neat (zonder ijs of water) te drinken, maar je kunt het ook over een dessert of in een cocktail serveren.

Islay whisky merken van Dirck3;

 • Laphroaig 10 Years Old, Zoals kenmerkend is voor het Islay gebied, is deze echte Islay whisky een rokerige smaak heeft met ziltige tonen. Een geschikte whisky voor de ervaren whisky drinkers.

 • Bowmore 12 Years Old, Deze wereldwijd bekende whisky wordt gezien als een van de beste uit de Islay. Deze whisky heeft de juiste combinatie van rokerig en zacht en is daarom echt een aanrader om eens te proberen.

Voor- en nadelen van islay whisky

Er zijn veel verschillende meningen over Islay whisky. Sommige mensen houden ervan vanwege de rokerige smaak, terwijl anderen hem te intens vinden. Er zijn ook mensen die waarderen dat ze zeer betaalbaar zijn, terwijl anderen de kwaliteit niet consistent vinden. Dus, wat zijn de voor- en nadelen van Islay whisky?

Aan de positieve kant heeft Islay whisky een unieke smaak die je in geen enkele andere soort whisky terugvindt. Als je van rokerige whisky's houdt, dan is een Islay whisky zeker het proberen waard. Bovendien zijn Islay whisky's meestal zeer betaalbaar - zelfs de duurdere flessen zijn over het algemeen minder duur dan andere soorten premium whisky.

De keerzijde is dat sommige mensen de rokerige smaak van Islay whisky te intens vinden. Bovendien kan de kwaliteit enigszins inconsistent zijn. Hoewel er zeker enkele uitstekende flessen zijn. Tenslotte zijn Islay whisky's door hun intense smaak misschien niet ideaal voor beginners.

islay whisky

Hoe drink je Islay whisky?

Bij het drinken zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste, neem de tijd. Dit is geen whisky die je achterover moet slaan; je moet ervan genieten en er langzaam aan nippen.

Ten tweede, voeg een beetje water toe. Een paar druppels zullen de smaken openen en de drank aangenamer maken. Voeg geen ijs toe. Het doel is te genieten van de natuurlijke smaak van de whisky, en ijs kan dat maskeren.

Conclusie

Het klimaat en de geografie van het eiland maken het ideaal voor het verbouwen van gerst en het produceren van whisky. Islay-whisky's staan bekend om hun rokerige smaak, die afkomstig is van de turf die wordt gebruikt om de gerst tijdens het moutproces te drogen. Als u een fan bent van Schotse whisky, dan is het proberen van een Islay whisky een must.

Ben je benieuwd naar whisky uit andere Schotse regio’s? Schotland heeft nog 4 andere regio’s die deze drank produceert.

-      Highland

-      Lowland

-      Speyside

-      Campbeltown