XXL Flessen!
Jim Beam Whiskey

jim beam

Een verdomd goede bourbon whiskey! Deze wereld beroemde bourbon wordt sinds 1795 gemaakt door de familie Beam volgens het goed bewaarde familie recept. Al 7 generaties lang is dit recept de basis van het succes van Jim Beam, de Nr.1 Bourbon van de wereld.

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Jim Beam White Kentucky Straight Bourbon Whiskey 70 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 21. 99 19. 99
 2. Jim Beam White Kentucky Straight Bourbon Whiskey 150 cl
  Waardering:
  100%
  26. 99
  Tijdelijk uitverkocht
 3. Jim Beam White Bourbon + 2 Tumbler Glazen 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 22. 99 19. 99
  Tijdelijk uitverkocht

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

een lesje jim beam

Wil je wat leren over Jim Beam Bourbon whiskey? Lees dit dan even op je gemak door!

Jim Beam wordt sinds 1795 (slechts drie jaar nadat Kentucky officieel werd benoemd tot staat van Amerika) gemaakt door de familie Beam. Ze gebruiken hiervoor een familie recept dat al zeven generaties wordt doorgegeven. Ze laten de Bourbon twee keer zo lang rijpen als wettelijk verplicht is. De combinatie van de rijping en het goed bewaarde familie recept zorgt ervoor dat Jim Beam zich de Nr.1 Bourbon van de wereld mag noemen.

Jim Beam eikenhouten vatde wet van bourbon

Wanneer mag je een Bourbon nu eigenlijk Bourbon noemen? Het heeft vooral met de wet te maken. Alle Bourbon is whiskey, maar niet alle whiskey is Bourbon.

Je mag een whiskey pas Bourbon noemen als deze aan de volgende wettelijke eisen voldoet:

1. Gemaakt in de Verenigde Staten van Amerika (niet persé Kentucky).
2. Gemaakt van minimaal 51% maïs.
3. Na het destilleren mag het alcoholpercentage niet meer 80% zijn.
4. De vaten die gevuld worden voor de rijping mogen maximaal 62,5% alcohol bevatten.
5. Rijping is verplicht in nieuwe, gebrande eikenhouten vaten voor minimaal 2 jaar.

6. Er mogen geen kunstmatige toevoegingen gebruikt worden.

Dus alle Bourbon is whiskey, maar niet alle whiskey kan dus Bourbon genoemd worden. En dan is er nog de Kentucky Straight Bourbon Whisky, zoals de Jim Beam. Deze moet naast de bovenstaande regels ook in Kentucky gemaakt worden.

Jim Beam mais51% mais

Jim Beam heeft een heerlijk zoetje in de smaak. Dit komt door het gebruik van minimaal 51% maïs tijdens de productie. Beeld je maar in dat je een maïskolf aan het eten bent, dat is een beetje zoet toch? Jim Beam en alle andere Bourbon whiskey’s hebben dit verleidelijke zoetje wat je in de meeste whisky’s op basis van gerst of rogge niet kan vinden.

max. alcoholpercentage

Elke keer dat je opnieuw destilleert wordt het alcoholpercentage hoger. Dit proces verwijdert echter ook de smaak. Dit is ook de reden dat vodka bijna geen smaak heeft. Daarom is er voor het maken van Jim Beam Bourbon een maximaal alcoholpercentage vastgesteld, hierdoor blijft de behouden die anders verloren zou kunnen gaan.

nieuw, gebrand eikenhout

Bij Jim Beam en andere Bourbons is het gebruik van nieuwe, gebrande eikenhouten vaten verplicht. De nieuwe vaten, gemaakt van Amerikaans eikenhout worden van binnen gebrand. Hierdoor ontstaat tijdens de rijping de rijpe smaak en intens diepe kleur. Het voordeel van nieuw eikenhout is dat dit extra veel smaak afgeeft. Denk aan vanille, karamel en subtiele rook aroma’s. Na de rijping van de Jim Beam krijgen de vaten een tweede leven. Ze worden dan gebruikt voor onder andere wijnen, whisky’s uit Schotland en zelfs bieren.

Jim Beam rijping2 jaar langer gerijpt

De wet schrijft voor dat Jim Beam en alle andere Bourbon whiskey minimaal 2 jaar moet rijpen op de hierboven beschreven vaten. Over het algemeen geldt de regel dat hoe langer je de Bourbon rijpt, hoe milder hij wordt. Jim Beam neemt deze regel dan ook erg serieus en kiest ervoor om de whiskey twee jaar extra, bovenop de wettelijk voorgeschreven twee jaar te rijpen. Elke fles Jim Beam whiskey wordt dus 4 jaar gerijpt!

Maar tijd is slechts één van de redenen die de smaak van Jim Beam beïnvloedt. De extreme temperatuurverschillen tussen de seizoenen in Kentucky zorgen ervoor dat de whiskey veel sneller rijpt dan een whisky die in een gematigd klimaat, zoals Schotland rijpt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de rijping van een paar jaar in Kentucky gelijk staat aan een rijping van vier jaar in Schotland.

geen kunstmatige smaakstoffen

In de whisky wereld wil men nog wel eens smaak- en/of kleurstoffen zoals karamel toevoegen aan hun whisky. Dit is bij Jim Beam uit den boze, het enige dat aan bourbon mag worden toegevoegd, is water.