XXL flessen!

Spoom

 

 

 

 

 

Cocktail recept

 

Spoom

 


Wat is een spoom? Een spoom is een licht en verfrissend tussengerecht dat traditioneel wordt geserveerd tijdens een uitgebreid diner om de smaakpapillen te reinigen tussen de gangen door. Het is een soort sorbet, gemaakt van een mix van mousserende wijn of champagne en een sorbet, meestal citroen, hoewel andere fruitige smaken ook gebruikt kunnen worden. De spoom wordt halfbevroren geserveerd, vaak opgeklopt om een luchtige textuur te krijgen, wat het een elegant en verkoelend gerecht maakt dat perfect is om de overgang tussen gerechten te verzachten. Met zijn frisse smaak en lichte consistentie is de spoom een favoriet om het gehemelte te verfrissen en de eetlust te stimuleren.

 

◊ Wist je dat de spoom bedoeld is om je smaakpapillen te neutraliseren? ◊ 


Het spoom recept

 

Je kan beginnen met de spoom maken als je de benodigdheden hieronder in huis hebt gehaald.

  • 1 fles mousserende wijn of champagne
  • 500 ml sorbetijs, meestal citroen maar andere fruitige smaken kunnen ook
  • Verse munt voor garnering (optioneel)

Het recept spoom staat hieronder stapsgewijs uitgelegd.

1. Zorg dat zowel de mousserende wijn als het sorbetijs goed gekoeld zijn.
2. Plaats twee tot drie eetlepels sorbetijs in elk champagneglas.
3. Schenk voorzichtig de gekoelde mousserende wijn over het sorbetijs in het glas. Doe dit langzaam zodat het niet te veel schuimt.
4. Roer het mengsel zachtjes om zodat het sorbetijs begint te smelten en zich mengt met de wijn.
5. Garneer met een blaadje verse munt voor een extra frisse smaak.

Serveer de spoom onmiddellijk terwijl het nog bruisend en halfbevroren is. Dit luchtige en verfrissende gerecht is perfect als tussengerecht om de smaakpapillen te reinigen en verfrissen tussen de maaltijdgangen door.

Ben je op zoek naar alcoholvrije cocktails of kant en klare cocktails? Bekijk deze dan op onze website.



De geschiedenis van de spoom: gemaakt om je smaakpapillen te neutraliseren

De spoom recepten bestaan uit ingrediënten die een verfrissend tussengerecht moeten bieden en is vooral populair in de Europese eetcultuur. Deze luchtige sorbet met mousserende wijn is ontstaan in Italië, maar het heeft ook een sterke traditie in Frankrijk en andere delen van Europa. Vroeger, vooral in de 18e en 19e eeuw, werd de spoom voornamelijk geserveerd tijdens luxe diners en banketten om de smaakpapillen te verfrissen tussen de gangen door.

De basis van het spoom recept is vrij eenvoudig: sorbetijs gemengd met een alcoholische drank zoals champagne of mousserende wijn. In de begindagen maakten chefs de spoom met Italiaanse sorbetti, die meer op ijs leken dan op de sorbets zoals we die nu kennen. De combinatie van het koude, fruitige ijs met de bubbels en de lichte alcohol van de champagne was een ideale manier om de mond schoon te maken en klaar te maken voor de volgende gang.

Hoewel de spoom oorspronkelijk een teken van verfijning en luxe was is het tegenwoordig toegankelijker en wordt het in vele huishoudens gebruikt, vooral tijdens feestelijke gelegenheden. De populariteit van de spoom heeft zich verspreid over de hele wereld en het wordt nu gezien als een leuke en elegante toevoeging aan elke maaltijd.

Vandaag de dag experimenteren chefs en thuiskoks nog steeds met verschillende smaken en ingrediënten om hun eigen unieke draai aan de traditionele spoom te geven, wat bewijst dat dit klassieke gerecht nog steeds een geliefde keuze is voor het verlevendigen van speciale maaltijden.


Spoom voor of na hoofdgerecht?

De grote vraag is natuurlijk wanneer spoom geserveerd moet worden. Een spoom wordt traditioneel geserveerd tussen het hoofdgerecht en het dessert als een verfrissend tussengerecht. Het doel is om de smaakpapillen te reinigen en te verfrissen, zodat je volledig kunt genieten van het dessert dat nog komt. Deze lichte en bruisende sorbet helpt om zware smaken van het hoofdgerecht te neutraliseren en bereid je voor op het volgende deel van de maaltijd. Er wordt tegenwoordig steeds vaker zelf een invulling gegeven over wanneer je de spoom serveert. Bepaal dus zelf wanneer jij deze cocktail op tafel wil zetten.


Ontdek hieronder een aantal van onze andere cocktails