XXL flessen!

Gin Tonic

 

 

 

 

 

Cocktail recept

 

Gin Tonic

 


Gin-Tonic is een populaire drank die fris en simpel is. Het mixt gin met tonic water. Een schijfje citroen of limoen maakt het af. Dit drankje is perfect voor warme dagen of een gezellige avond. De Gin-Tonic cocktail is meer dan gewoon een drankje; het is een perfecte balans tussen bitter en zoet, een klassieker die nooit uit de mode raakt. Met zijn heldere en scherpe smaak biedt het verkoeling op warme dagen en een verfrissend moment tijdens gezellige avonden. De eenvoud van de ingrediënten - gin en tonic water, versierd met een schijfje citroen of limoen - verbergt een diepe, complexe smaak. Dit maakt de Gin-Tonic niet alleen geliefd bij velen, maar ook een basis voor creatieve variaties. Elk glas is een uitnodiging om te genieten van de kleine momenten die het leven bijzonder maken. Dit drankje wordt beschouwd als een van de lekkerste gin cocktails.

 

◊ Wist je dat de Gin-Tonic oorspronkelijk als medicijn werd gebruikt? ◊ 


Gin-Tonic recept

 

Gin-Tonic maken doe je met de volgende benodigdheden.

  • 50 ml gin

  • 100 tot 150 ml tonic (afhankelijk van hoe sterk je de Gin-Tonic wilt)

  • IJsblokjes

  • Schijfje limoen of citroen

  • Groot glas (bijvoorbeeld een longdrinkglas of een ballonglas)


Als je alle gin en tonic in huis hebt gehaald kan je de volgende stappen gaan volgen voor het bereiden van een Gin-Tonic.

1. Vul het glas met de ijsblokjes tot bijna aan de rand. Het glas moet goed koud zijn om de Gin-Tonic fris te houden.
2. Snijd de limoen of citroen in schijfjes of partjes. Knijp een schijfje uit boven het glas en laat het daarna in het glas vallen.
3. Schenk de gin over het ijs.
4. Giet de tonic langzaam in het glas, over de achterkant van een lepel of een speciale cocktaillepel als je deze hebt, zodat de tonic zo min mogelijk bruis verliest.
5. Roer de Gin-Tonic zachtjes door met de lepel om de gin en tonic te mengen.
6. Garneer het glas met een schijfje limoen of citroen op de rand van het glas.

Tip: Als variatie kun je ook wat verse kruiden zoals rozemarijn of munt toevoegen voor extra smaak. Experimenteer met verschillende soorten tonic om te ontdekken welke combinatie je het lekkerst vindt. Proost!

Ben je op zoek naar alcoholvrije cocktails of kant en klare cocktails? Bekijk deze dan op onze website.De geschiedenis van de Gin-Tonic: de tweedelige cocktail

De Gin-Tonic is een beroemde cocktail met een interessant verleden. Het begon allemaal in de 18e eeuw. Gin werd gemaakt in Nederland en kwam later in Engeland terecht. Het was eenvoudig te maken en werd snel populair, maar soms dronken mensen te veel.

Tonic, de andere helft van de cocktail, heeft ook een bijzondere achtergrond. Tonic bevat kinine, een stof die komt uit de schors van de kinaboom. Kinine helpt tegen malaria, een ernstige ziekte die door muggen wordt verspreid. De Britse soldaten in India in de 19e eeuw hadden een manier nodig om malaria te voorkomen en begonnen kinine in water op te lossen. Dit water smaakte bitter en om het beter te laten smaken, voegden ze suiker, limoen en gin toe. Zo ontstond de Gin-Tonic.

Het Gin-Tonic recept werd steeds bekender, vooral in de warme landen van het Britse rijk waar malaria voorkwam. In de loop van de tijd is de hoeveelheid kinine in tonic water minder geworden, maar het is nog steeds een belangrijk onderdeel van de drank.

Tegenwoordig is Gin-Tonic niet alleen voor soldaten of als medicijn. Mensen over de hele wereld drinken het voor plezier. Het is simpel om te maken en je kunt er veel mee variëren. Er zijn nu veel soorten gin en tonic die je kunt proberen. Met een schijfje limoen en ijs is het een verfrissende cocktail, perfect voor een warme dag of een gezellige avond. Zo heeft een drankje uit de geschiedenis zijn weg gevonden naar onze tijd en blijft het geliefd. Met speciale Gin-Tonic kruiden kan je je eigen draai geven aan de cocktail die perfect aansluit op je smaak.


Gin-Tonic garnering

Garnering is de finishing touch die een Gin-Tonic niet alleen een feest voor de smaakpapillen maakt, maar ook een lust voor het oog. Het toevoegen van de juiste garnering kan de smaken in je cocktail versterken en een persoonlijk tintje geven. Je Gin-Tonic garneren doe je op de volgende manier.

Stap 1: Kies je citrus. Een klassieke Gin-Tonic wordt vaak gegarneerd met een schijfje limoen of citroen. Het toevoegen van een stukje citrus kan helpen om de smaken in de gin te benadrukken en geeft een fris, zuur accent.

Stap 2: Experimenteer met kruiden. Kruiden zoals rozemarijn of munt kunnen een aromatische dimensie toevoegen aan je drankje. Een takje rozemarijn of een paar blaadjes munt kunnen de gin-tonic een frisse en geurige flair geven.

Stap 3: Voeg een stukje fruit toe. Naast citrusvruchten kun je experimenteren met ander fruit zoals komkommer, wat zorgt voor een milde, frisse smaak, of roze grapefruit voor een licht bittere ondertoon.

Stap 4: Speel met specerijen. Specerijen zoals jeneverbessen (de belangrijkste smaakmaker in gin), kardemom of peperkorrels kunnen een interessante twist geven.

Stap 5: Wees creatief met presentatie. Je kunt bijvoorbeeld het stukje citrus aan de rand van het glas hangen of het samen met de kruiden en specerijen in het glas stoppen.

Onthoud dat de garnering niet alleen mooi moet zijn, maar ook de smaak van de gin moet complimenteren. Elk element moet bijdragen aan de totale drinkervaring. Dus of je nu gaat voor eenvoud en een enkel schijfje limoen gebruikt, of je gin-tonic opfleurt met een kleurrijke mix van kruiden en specerijen, het belangrijkste is dat het bij jouw smaak past. Met deze garnering Gin-Tonic variant weet jij precies hoe je je drankje moet ‘aankleden’.


Gin-Tonic verhouding

Cocktails met gin moet je de perfecte verhouding meegeven om de ultieme smaak te behouden. Maar welke verhouding is nou juist voor je Gin-Tonic cocktail? De perfecte Gin-Tonic verhouding vinden is een kunst op zich. Het doel is om een balans te creëren waarin de kenmerkende smaak van de gin ondersteund en versterkt wordt door de tonic zonder dat de ene de ander overheerst. Hoewel de ideale verhouding kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, zijn er enkele richtlijnen die je kunt volgen om je ideale mix te vinden.

De meest aanbevolen verhouding voor een Gin-Tonic is 1 deel gin tot 2 tot 3 delen tonic water. Dit betekent dat als je 50 ml gin gebruikt, je dit zou aanvullen met 100 tot 150 ml tonic. Deze verhouding zorgt ervoor dat de gin goed aanwezig is, maar ook dat de tonic de smaak kan verzachten en aanvullen met zijn eigen subtiele tonen en bubbels.

Als je een sterke voorkeur hebt voor de smaak van gin, kun je kiezen voor een meer gin-zware verhouding, zoals 1 deel gin op 1,5 deel tonic. Dit betekent bij 50 ml gin, 75 ml tonic. Dit laat de complexe smaken van de gin beter uitkomen en zorgt voor een sterker drankje.

Voor degenen die een lichtere, meer verfrissende cocktail willen, is een verhouding van 1 deel gin op 3 of zelfs 4 delen tonic een goede keuze. Dit maakt de drink minder sterk en laat ruimte voor de subtiele smaken en het bruisende karakter van de tonic.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de soorten gin en tonic die je gebruikt. Sommige premium tonics zijn minder zoet en hebben meer complexe smaken die kunnen bijdragen aan de totale smaakbeleving van de cocktail. Bekijk voor de beste gin en tonic het kopje hieronder.Beste gin en tonic voor Gin-Tonic

Beste gin voor Gin-Tonic

De "beste" gin voor een Gin-Tonic hangt echt af van persoonlijke smaak. Sommige mensen houden van een klassieke London Dry Gin zoals Beefeater of Tanqueray vanwege hun heldere, jeneverbes-geleide smaakprofiel. Anderen geven de voorkeur aan iets complexers zoals Hendrick's, dat rozenblaadjes en komkommer als botanische ingrediënten heeft, of Monkey 47, bekend om zijn rijke en gevarieerde botanische mix. Het belangrijkste is om een gin te kiezen die je lekker vindt en die goed samengaat met de tonic die je gebruikt.

 

Beste tonic voor Gin-Tonic

Net als bij gin, is de "beste" tonic voor een Gin-Tonic een kwestie van voorkeur. Fever-Tree en Schweppes zijn populaire keuzes die vaak worden geprezen vanwege hun gebalanceerde smaak en kwaliteit. Fever-Tree biedt bijvoorbeeld verschillende varianten aan die speciaal ontworpen zijn om te combineren met de uiteenlopende smaken van verschillende gins. Kies een tonic die jouw favoriete gin complimenteert en let op de verhouding voor het beste resultaat.


Ontdek hieronder een aantal van onze andere cocktails