Carmenere
De van origine Franse druif voelt zich nu helemaal thuis in Chili. De karaktervolle, kruidige Cameneredruif is een ware smaaksensatie. Bekijk hier onze scherpe Carmenere wijn aanbiedingen en onze standaard lage prijzen!
Carmenere
De Carmenère druif is een blauw druivenras dat oorspronkelijk uit de Bordeaux-streek in Frankrijk komt, maar vandaag de dag vooral schittert in Chili. Carmenère wijn staat bekend om zijn diepe kleur, zachte tannines en kruidige, donker fruitige smaken. Een unieke rode wijn die zeker niet mag ontbreken in het rijtje van karaktervolle wijnen! De druif wordt vaak vergeleken met de Cabernet Francdruif en dat is nou ook weer niet gek, want de Carmenere-druif is een kruising vanuit de Cabernet Franc.
Wat is Carmenère?
De Carmenere druif werd eeuwen geleden gebruikt in klassieke Bordeaux-blends, maar verdween na een grote druifluisplaag in de 19e eeuw vrijwel volledig uit Frankrijk. Pas jaren later werd ontdekt dat de druif in Chili, jarenlang aangezien voor Merlot, eigenlijk Carmenere was! Sindsdien is Chili de thuishaven van deze bijzondere druif, die hier optimaal tot zijn recht komt dankzij het warme klimaat en de arme, goed drainerende bodems.
Hoe smaakt Carmenere wijn?
Een typische Carmenere wine heeft een zachte structuur met milde tannines en een soepele body. De smaken zijn vaak rijk en kruidig, met de bijzonder rijke kruidentonen van groene paprika en peper. Door deze tonen springt deze druif er echt uit. Samen met de aroma’s van rijp zwart fruit, zoals bramen en casis en pruimen is het een ware aanrader. Daarnaast heeft de druif een tegenhanger van het rijpe fruit en frisse kruidigheid, namelijk de aardse tonen van hout, tabak en hintjes van pure chocolade en koffie, zo is de Carmenere elegant en spannend tegelijk.

Carmenere uit Chili
Chili is de absolute nummer één als het gaat om Carmenere wijnen. Vooral in wijnregio’s, zoals Colchagua Valley en Maipo Valley levert de druif uitmuntende kwaliteit. Hier zorgen de vele zonuren, grote temperatuurverschillen en vulkanische bodems voor intense aroma’s en een mooie balans tussen fruit, zuren en kruidigheid.
Wat eet je bij Carmenere wijn?
Carmenère is een echte eetwijn die zich goed laat combineren met kruidige of hartige gerechten. Vele gerechten, zoals:
- Gegrild of gebakken rood vlees, zoals entrecote of biefstuk
- Gerechten met paprika, bonen of chili van Zuid-Amerikaanse- of Mexicaanse afkomst, bijvoorbeeld een chili con carne of een bonenschotel is een goede combinatie.
- Stoofpotjes van bijvoorbeeld rundvlees met Provençaalse kruiden of een kruidige chili con carne
- Vegetarische schotels: met geroosterde groenten, linzen of gegrilde paddenstoelen
- Kazen: vooral bij halfharde kazen zoals cheddar of emmentaler komt Carmenere mooi uit de verf
Carmenere bewaren of meteen drinken?
De meeste Carmenere wijnen zijn bedoeld om jong te drinken, binnen 3 tot 5 jaar na botteling. Dan proef je het beste de fruitigheid en kruidige frisheid van de wijn. Toch zijn er ook bewaarwaardige Carmeneres op de markt, zeker uit de betere Chileense wijnhuizen, die enkele jaren flesrijping kunnen verdragen. Tot wel 15 jaar kan je deze wijnen bewaren, lees hier hoe lang je jouw favoriete rode wijn kan bewaren. Serveer de wijn licht gekoeld, tussen de 16 en 18 graden, voor het mooiste resultaat.
Bestel bij Dirck3!
Zin gekregen in deze kruidige Chileense rode wijn? Bij Dirck3 vind je een ruime keuze aan Carmenere wijnen voor de allerlaagste prijs. Deze wijnen geven je een soepele doordrinker of een complexe eetwijn. Ontdek Dirck3 voor de laagste prijzen en de beste aanbiedingen. Bestel eenvoudig online of kom langs in een van onze winkels. Voor 20:00 besteld = morgen in huis!






