Ruby port
Is een van de bekendste stijlen onder de port. De Portugese robijnrode versterkte wijn is bekend om zijn diepe kleur, smaak en rijpe aroma's. Perfect bij een mooi dessert of als afsluiter van een avond tafelen. Benieuwd geworden? Bekijk hier onze scherpe Ruby port aanbiedingen en onze standaard lage prijzen!
Ruby port
Ruby port is misschien wel de bekendste stijl onder de portwijnen. Deze robijnrode versterkte wijn uit Portugal staat bekend om zijn diepe kleur, volle smaak en rijke aroma’s van rijp rood fruit. Of je nu een glas drinkt bij een dessert of als afsluiter van een maaltijd, ruby port wine is een heerlijke klassieker met karakter.
Wat is Ruby Port?
Ruby port is een jonge, fruitige variant van portwijn die zijn naam dankt aan de heldere, robijnrode kleur. De wijn wordt gemaakt van een blend van inheemse Portugese druiven, zoals Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca en Tinta Barroca. Na de gisting wordt de wijn versterkt met alcohol, wat zorgt voor het kenmerkende zoete en krachtige karakter. Daarna rijpt de wijn gemiddeld twee tot drie jaar op grote houten vaten of roestvrijstalen tanks, om oxidatie te beperken en het fruitige profiel te behouden.
Smaakprofiel van Ruby Port
Een goede port ruby heeft een volle, sappige smaak met aroma’s van kersen, bramen, frambozen en soms een vleugje chocolade. Het mondgevoel is rijk en soepel, met een warme afdronk door het hogere alcoholpercentage (meestal rond de 19 à 20%).
Ruby port is doorgaans jonger dan andere stijlen, zoals tawny port, en wordt gemaakt om op fruit te drinken. Je proeft de frisheid van de druiven en de jeugdige intensiteit van de wijn.
Verschil Ruby en Tawny Port
Ruby port en tawny port zijn de twee meest voorkomende stijlen. Waar ruby port wine draait om fruit en frisheid, is tawny juist meer in contact met de lucht gekomen en daardoor heeft hij smaken van karamel, noten en gedroogd fruit. Ruby port rijpt korter en behoudt zijn kleur en fruit, terwijl tawny jarenlang op kleine houten vaten rijpt, waardoor hij lichter van kleur en complexer van smaak wordt.

Wat te eten bij ruby port
Ruby port is een uitstekende begeleider van rijke desserts. Hier passen vele maaltijden en gelegenheden bij. Zo zijn er vele dessert gerelateerde gerechten te combineren bij jouw favoriete ruby port. Denk bijvoorbeeld aan chocolade in de vorm van een taart, brownie of de reep zelf. Maar ook voor bij een mooie kaasplank met daarop blauwe kaas en geroosterde noten. Maar ook het traditionele Italiaanse dessert: de tiramisu past er perfect bij. Ook op zichzelf is het een fijne after-dinner drink. En in de zomer is het zelfs lekker om ruby port licht gekoeld te serveren.
Serveren en bewaren
Serveer port ruby bij een temperatuur tussen de 14 en 18 graden. Liever iets te koel dan te warm, zodat de frisheid goed tot zijn recht komt. Eenmaal geopend blijft ruby port nog zo’n 3 tot 4 weken goed, mits je de fles op een koele, donkere plek bewaart en goed afsluit. Een fles ruby port wine hoeft niet per se jarenlang te rijpen. Zo is de wijn bedoelt om jong en fris te drinken. Bewaar een ongeopende fles tot zo'n 3 à 4 jaar na aankoop.
Bestellen bij Dirck3
Op zoek naar een heerlijke fles ruby port voor een scherpe prijs? Bij Dirck3 vind je een ruim aanbod port ruby, variërend van klassiek tot premium. Je koopt jouw wijn bij Dirck3 altijd voor de laagste prijs. En vaak in de aanbieding! Ontdek Dirck3! Voor 20:00 besteld is morgen in huis!








