XXL flessen!
Limoncello

limoncello

Limoncello is een heerlijk drankje uit Italië gemaakt met citroenen. Veel mensen drinken deze heerlijke likeur als/of bij het toetje. Verwerken hem in het toetje. Of shotten hem. Hoe kouder je dit citroendrankje drinkt, hoe lekkerder!

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Pallini Limoncello Met unieke deruta 50 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 21. 89 Special Price 19. 99
 2. Villa Massa Limoncello 70 cl
  Waardering:
  95%
  ELDERS Regular Price 24. 49 23. 99
 3. Limoncello Premium 70 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 15. 79 12. 49

4 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Limoncello: een heerlijke Italiaanse likeur!

Limoncello, gemaakt van citroenen, is een heerlijke Italiaanse likeur die bekend staat om zijn verfrissende citroensmaak en levendige gele kleur. Het is een populaire drank in Italië en wordt steeds meer gewaardeerd over de hele wereld. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over Limoncello, inclusief de geschiedenis, het productie proces, de smaak profiel en hoe je ervan kunt genieten.

Limoncello

Limoncello kent zijn oorsprong in Italië

De oorsprong van de Italiaanse likeur wordt toegeschreven aan het zuidelijke eiland Sicilië in Italië. De exacte oorsprong is echter onduidelijk, aangezien er verschillende verhalen en legendes zijn over de herkomst van deze likeur. Een van de meest populaire verhalen is dat Limoncello werd gemaakt door de nonnen in kloosters op Sicilië als een digestief. Ze zouden citroenen hebben gebruikt die groeiden in de kloostertuinen om een verfrissende en smaakvolle likeur te maken.

Een ander verhaal is dat de vissers in de regio Amalfi, aan de kust van Zuid-Italië, Limoncello maakten als een remedie tegen zeeziekte. Ze zouden het aan boord van hun boten hebben meegenomen om zichzelf op te warmen tijdens koude en stormachtige dagen op zee.

Het is niet precies bekend wanneer Limoncello voor het eerst werd gemaakt, maar het wordt verondersteld dat het zijn oorsprong heeft in de vroege 20e eeuw. Tegenwoordig is Limoncello populair in heel Italië en wordt het beschouwd als een traditionele Italiaanse likeur.

Het productie proces van Limoncello

Limoncello wordt gemaakt van slechts een paar eenvoudige ingrediënten: citroenen, alcohol, suiker en water. Het productieproces is vrij eenvoudig, maar het vereist geduld en tijd om de perfecte smaak en kleur te bereiken.

Het begint allemaal met het schillen van de citroenen. De schillen worden zorgvuldig verwijderd om alleen het gele deel van de schil te gebruiken, zonder het bittere witte deel eronder. De citroenschillen worden vervolgens in een glazen pot gedaan en bedekt met alcohol, meestal vodka of pure alcohol.

LimoncelloDe pot wordt afgedekt en op een koele, donkere plaats bewaard voor minimaal een week. Gedurende deze tijd worden de smaken en aroma's van de citroenschillen in de alcohol getrokken, wat resulteert in een sterke citroeninfusie.

Na de week wordt een suikersiroop gemaakt door suiker op te lossen in water. De suikersiroop wordt vervolgens aan de citroeninfusie toegevoegd en het geheel wordt zorgvuldig gemengd. Het alcohol percentage wordt vaak verlaagd door het toevoegen van extra water om de gewenste smaak en sterkte te bereiken. De Limoncello wordt dan gefilterd om eventuele citroenresten te verwijderen en in flessen gegoten om te worden bewaard.

Het productie proces van Limoncello kan variëren, afhankelijk van de producent en de gewenste smaakprofiel. Sommige producenten voegen bijvoorbeeld andere citrusvruchten toe, zoals sinaasappel of grapefruit, om de smaak te veranderen.

Andere producenten gebruiken verschillende alcoholische dranken, zoals rum of grappa, om unieke variaties van Limoncello te creëren. Het is belangrijk op te merken dat de term "Limoncello" beschermd is in de Europese Unie en alleen mag worden gebruikt voor likeur geproduceerd volgens de traditionele methode in specifieke regio's van Italië.

Het smaak profiel van Limoncello

Limoncello staat bekend om zijn intense citroensmaak en verfrissende zoetheid. Het heeft een heldere gele kleur die doet denken aan de kleur van verse citroenen. De smaak profiel van Limoncello is vaak zoet, maar kan variëren van producent tot producent, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en het productie proces.

De beste Limoncello heeft een gebalanceerde smaak van zoet en zuur, met een sterke citroensmaak die wordt aangevuld door de zoetheid van de suikersiroop. De alcohol zorgt voor een verwarmend gevoel in de mond, wat bijdraagt aan de complexiteit van de smaak. Limoncello wordt meestal koud geserveerd, rechtstreeks uit de vriezer of met ijs, om de verfrissende smaak te benadrukken.

Limoncello

Hoe van Limoncello te genieten

Limoncello wordt vaak gedronken als digestief na een maaltijd, vanwege de veronderstelde spijsverteringsvoordelen van citroen. Het wordt meestal geserveerd in kleine glazen en kan puur worden gedronken of worden gemengd met andere dranken, zoals prosecco of tonic water, om een verfrissend zomerse cocktail te creëren.

De Italiaanse likeur kan ook worden gebruikt als ingrediënt in desserts, zoals tiramisu of cheesecake, om een heerlijke citroensmaak toe te voegen.

Bewaar de limoncello op een donkere koele plek voor het behoud van de beste smaak!

Weten welke sterke dranken Dirck3 nog meer in het assortiment heeft? Neem hier een kijkje:

Zelf een keer Limoncello maken? Lees onze blog over hoe je dit het beste kunt doen!