De lekkerste Moederdag kado's!

Wijn decanteren; hoe doe je dat?

Je hebt het vast wel eens gezien of van gehoord: het decanteren van wijn. Hiermee schenk je een fles wijn over in een prachtige glazen karaf. Het ziet er stijlvol uit, maar decanteren is niet alleen voor de sier. Het zorgt namelijk voor geur en smaak die je wijn echt ten goede komen. Maar wanneer moet je een wijn decanteren? Waarom is dat nuttig? En hoe doe je het op de juiste manier? Wij leggen je het graag uit!

Wat is decanteren precies?

Decanteren, betekent letterlijk overgieten, en is simpel gezegd dat je wijn overschenkt van de fles in een karaf. Dit heeft twee doelen. Je voegt hier zuurstof mee toe, zodat aroma’s zich beter ontwikkelen en als je een oudere wijn hebt kan je hiermee de bezinksels scheiden van de wijn.

En wist je dat decanteren al eeuwenoud is? In de tijd van de Romeinen bewaarde men wijn in amforen, en werd de drank overgeschonken om bezinksel eruit te filteren. Later kreeg de glazen karaf zijn intrede op deftige diners in Frankrijk en Engeland. Vandaag de dag gebruiken we het vooral om de wijn meer lucht te geven en natuurlijk, het staat ook gewoon mooi op tafel.

Door de lucht bij de wijn te laten komen, komen geur en smaak beter tot hun recht. Vooral bij jonge, stevige rode wijnen kan dit wonderen doen. Denk aan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon en Syrah wijnen. Deze kunnen nogal gesloten zijn direct uit de fles, maar worden zachter en ronder na een halfuur tot uur in de karaf.


Wanneer moet je een wijn decanteren?

Niet elke wijn heeft baat bij decanteren. Zo zijn er een paar vuistregels die je kunt onderhouden. Hier een handig overzicht:

Jonge rode wijn (0–5 jaar): Een aanrader bij stevige wijnen. Decanteren maakt ze soepeler en toegankelijker. Zo komt de smaak meer naar boven.

Oude rode wijn (10 jaar of ouder): Zeker doen, maar wel met beleid. Hier is het vooral om het bezinksel te scheiden. Je kunt de wijn ook van tevoren een dag rechtop zetten, dit zorgt ervoor dat de bezinksels alvast kunnen zakken. Daarna kun je de wijn zeker gaan decanteren, maar laat de wijn niet te lang staan in de karaf! 15 tot 30 minuten is vaak voldoende.

Witte wijn: Kan wel degelijk helpen met volle witte wijn, maar is meestal niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld ijskoude witte wijnen een klein half uurtje laten ‘rijpen’ om de smaken te vergroten. Ook kun je de zwaardere witte wijn, zoals een houtgerijpte Chardonnay laten decanteren, hiermee worden ze wat behapbaarder.

Voor mousserende wijn is het echt een no-go. Hiermee verlies je namelijk de bubbels in de wijn. Dit zou zonde zijn.

Hoe decanteer je wijn?

Heel ingewikkeld is het gelukkig niet. Volg gemakkelijke de volgende stappen:

1. Zet de fles een dag van tevoren rechtop als het een oudere wijn is. Zo zakt het bezinksel naar de bodem.

2. Gebruik een karaf met brede bodem zodat er veel zuurstof bij de wijn komt.

3. Schenk een beetje in en draai de karaf rustig rond en gooi het beetje wijn weg. Hiermee gaan alle geurtjes en stofjes van de oude wijn weg.

4. Schenk daarna de rest langzaam en rustig over. Stop met schenken zodra je depot ziet (een troebel restje).

5. Laat de wijn even staan. Een half uur tot een uur is prima voor jonge rode wijnen. Bij oudere wijnen is korter vaak beter.

6. Proost en geniet ervan!


Geen karaf in huis?

Geen zorgen! Ook zonder speciale karaf kun je wijn wat lucht geven. Schenk de wijn in een waterkan, grote schone glazen maatbeker of in een groot glas in en laat dat tien minuten staan. Niet perfect, maar wel zeer effectief.

Ontdek Dirck3

Wijn decanteren hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een beetje kennis en aandacht haal je veel meer uit je fles wijn. Benieuwd naar de wijnen in het assortiment van Dirck3? Bij Dirck3 vind je ze voor de allerlaagste prijs! Ontdek Dirck3 voor de standaard laagste prijzen en de beste aanbiedingen. Vandaag vóór 20:00 besteld? Morgen al in huis!