Wat is droge witte wijn?
Mensen hebben het vaak over droge witte wijn, maar wat betekent dat precies en wat is het verschil met zoete witte wijn? In deze blog nemen we je mee in de wereld van droge witte wijn.
Hoe wordt droge witte wijn gemaakt?
De productie begint bij het plukken van de druif. De druiven worden geperst en wat er daarna mee wordt gedaan, ligt aan de soort wijn.
Bij witte wijn wordt het sap gelijk van de schillen en pitten gescheiden. Terwijl bij rode wijn de schillen, de pitten en het sap samen onvergist druivensap vormen, ook wel een most. Daar komt de rode kleur van rode wijn vandaan. Bij rosé worden de schillen en pitten maar een korte tijd mee gegist, wat zorgt voor de lichtroze kleur.
Nu weer terug naar de witte wijn: nadat de schillen en de pitten zijn gescheiden van het sap, wordt het druivensap in vaten gedaan, waar ze gist aan toevoegen. De gist zet vervolgens de suikers om in alcohol en koolzuur. Na het gisten wordt de wijn van de dode gistcellen gescheiden en bewaard in vaten om verder te rijpen. Het rijpen is essentieel om de smaken verder te laten ontwikkelen. Als de wijn helemaal is gerijpt dan wordt de wijn gefilterd en gebotteld. De wijn wordt in flessen gedaan en is klaar voor de verkoop.


Het verschil tussen zoete witte wijn en droge witte wijn
Het grootste verschil tussen droge witte wijn en zoete witte wijn is simpelweg dat zoete wijn zoet is en droge wijn niet. Droge en zoete witte wijn worden allebei gemaakt van dezelfde druiven, toch bevat zoete witte wijn een stuk meer suiker dan droge witte wijn, maar hoe komt dat dan?
Het verschil ontstaat tijdens de productie van de wijn. Tijdens de gisting worden de suikers in de wijn omgezet in alcohol en koolzuur. Bij zoete wijn wordt dit proces eerder stopgezet, waardoor er dus nog meer suiker in de wijn zit. Bij droge witte wijn worden bijna al deze suiker vergist en zitten er dus nauwelijks overige suikers in.
Soorten en waar past het bij
Er zijn veel verschillende soorten droge witte wijn. De verschillende soorten wijnen ontstaan door verschillende soorten druiven. De druiven hebben verschillende smaken die afhangen van het klimaat en de grond van de omgeving. Het verschil in klimaat heeft invloed op de suikers, aroma’s en zuren in een druif. Een heel warm klimaat geeft vaak voor een fruitige wijn. Terwijl een koel klimaat vaker zorgt voor een frissere wijn. Hieronder staan een paar druiven die vaak voorkomen in droge witte wijnen.
Om te beginnen de Sauvignon Blanc. De Sauvignon Blanc druif is een druif die oorspronkelijk uit Zuidwest-Frankrijk komt, maar nu in veel wijnlanden staat aangeplant. Deze druif wordt gebruikt voor zowel droge als zoete wijn. Bij het proeven van de wijn smaakt de wijn naar groene appels, kruisbessen, ananas en soms lychee. Sauvignon Blanc is een heerlijke wijn voor bij zeevruchten, garnalen, gegrilde vis en oesters.
Hou je van een wat vollere wijn? Dan is Chardonnay echt iets voor jou. De Chardonnay druif is een druif die overal in de wereld wordt geplant. Dit komt omdat deze druif zich goed kan aanpassen aan verschillende klimaten. Deze wijn wordt aangeraden bij visgerechten, kip en pasta’s met romige kazen/ truffel. Dit zijn gerechten die goed aansluiten bij Chardonnay, omdat de wijn als ‘vettig’ wordt gezien. De smaak van de wijn kan verschillen per klimaat. Een Chardonnay uit een koel klimaat smaakt vaak naar groene appels. Terwijl hij in warmer klimaat meer smaakt naar tropische vruchten.
De Pinot Grigio druif is een druif die makkelijker groeit bij warmer weer, maar een stuk lekkerder wordt bij en koeler klimaat. In koelere klimaten krijgt de wijn smaken van limoen, groene appel en peer. In warmer klimaat wordt de wijn vaak wat zoeter. Pinot Grigio is een verfrissende wijn en past dus goed bij lichte maaltijden. Denk bijvoorbeeld aan salades, groentes of vis.


Riesling is een wijn die vooral voorkomt in Duitsland. De druiven worden pas later in het jaar rijp en zorgen voor een droge maar elegante wijn. De Riesling is een heerlijke wijn om ook los te drinken, maar je kan het ook goed combineren met licht kruidige gerechten. Ook visgerechten, asperges en gevogelte zijn lekker gerechten met een glaasje Riesling.
De Pinot Blanc druiven lijken best wel op de Pinot Grigio druiven. Pinot Blanc is een frisse wijn die niet te uitgesproken is. Pinot Blanc is lekker bij veel gerechten, maar is een echt klassieke combinatie met witte asperges.
Viognier is een bijzondere druivensoort die alleen in de Franse Rhônevallei wordt geplant. Viognier is bijna altijd droog en heeft smaken van fruit en bloemen. De Viognier wijn is heerlijk bij gekruide gerechten zoals de Vietnamese en Thaise keuken.
De Grüner Veltliner is een druif die vooral voorkomt in Oostenrijk. De wijn heeft smaken van groene appel, ananas en honing meloen. De wijn wordt vooral gebruikt bij een aperitief of bij lichte voorgerechten.
Smaken verschillen
Hoe droog of niet zoet een wijn is hangt dus af van de soort druif en het gistingsproces. Alle druiven zijn natuurlijk verschillend, het is dus moeilijk om droge witte wijn te omschrijven, omdat er zoveel soorten zijn. Alle soorten druiven geven andere smaken en passen daarom bij andere gerechten. Ben je benieuwd naar het droge witte wijnassortiment van Dirck3? Neem dan een kijkje op de droge witte wijn pagina.


