De lekkerste Moederdag kado's!
welke wijn bij lasagne

Welke wijn bij lasagne?

De Italiaanse ovenschotel met dunne pastabladen, bolognesesaus en eventueel wat kaas of bechamelsaus is al jarenlang een favoriet bij veel mensen. In Nederland hebben we het meestal over lasagnebladen, maar in Italië noemen ze die dunne pastavellen gewoon lasagne. Bestel je daar een lasagne, dan krijg je dus alleen de bladen! Wil je de hele ovenschotel, dan moet je vragen om lasagne al forno, letterlijk: bladen uit de oven. Het leuke aan lasagne is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Denk aan spinazie, Parmezaanse kaas of juist lekker veel bechamelsaus. En bij al die variaties passen natuurlijk ook verschillende wijnen. Ontdek hier jouw top 5 wijnen bij lasagne!

Top 5 wijnen bij lasagne

1

Nummer 1

Carrione Chianti DOCG

Een Toscaanse Chianti past perfect bij een lasagne. Met de frisse zuren, rijpe fruittonen is de robijnrode Carrione Chianti DOCG een ware smaakbeleving. Het hartige karakter brengt de bolognesesaus goed in balans en samen met de kruidigheid van peper versterken de Italiaanse kruiden en smaken van het gerecht met de wijn. Zo is deze wijn een ideale combinatie samen met het gerecht.

Nummer 2

Maturo d'Abruzzo Montepulciano

Uit het Italiaanse Abruzzo komt deze Maturo d’Abruzzo Montepulciano wijn. De verfijnde smaken van zwart fruit en de kruidige afdronk zorgt deze ook ervoor dat de kruidigheid van de lasagne beter tot zijn recht komt. Ook is deze wijn voor iedere wijndrinker een genot. Door de fruitige smaak is deze wijn lichter en minder tanninerijk, zo is deze wijn ook voor de beginnende wijnliefhebbers een zeer geschikte wijn om lasagne mee te combineren.

Nummer 3

Zonin Valpolicella

Met een Valpolicella zit je altijd goed. De rijke traditie die fruitigheid en diepgang combineert, wordt gecreëerd na een tweede gisting van de Amaronedruif. Zo krijgt hij meer diepgang, maar behoudt de wijn zijn fruitigheid. Met de smaken van kersen, pruimen, tijm en rozemarijn komt deze Valpolicella perfect in balans. Met de kruidige afdronk komt het kruidige Italiaanse gerecht goed tot zijn recht.

Nummer 4

Dark Horse Zinfandel

Een Amerikaanse wijn combineren met een Italiaans gerecht? Klinkt gek, maar de Zinfandeldruif is eigenlijk de Italiaanse Primitivodruif! Alleen door het andere gebied waar ze groeien, geeft deze wel andere smaken! Met de subtiele tannines en de wat zwaardere smaken van rood fruit, drop en chocolade is Dark Horse Zinfandel wel wat steviger dan de andere wijnen. Deze stevigheid is perfect om de hartigheid en de romigheid van een bechamelsaus lasagne goed naar boven te brengen.

Nummer 5

Settlers Creek Merlot

Een Australische wijn bij een klassiek Italiaans gerecht. Vloeken in de kerk of het proberen waard? Met de Merlot van Settlers Creek en zijn zachte en sappige tonen van pruimen, aardbeien heeft deze soepele rode wijnen zachte tannines. En is zeer geschikt om te combineren met een lasagne! De wijn overheerst niet en zo is de Merlot zeker het proberen waard!

Wist je dat?

Waarschijnlijk zie je deze niet aankomen, maar wist je dat het typische Italiaanse pastagerecht geen echte Italiaanse naam heeft? De naam komt namelijk uit Griekenland. Daar betekent ‘lasanon’ platte deegkoek. Nu is het bruggetje naar de Griekse lasagne, de moussaka, makkelijk gemaakt. En wist je dat dit gerecht gebaseerd is op de lasagne? De twee lijken heel veel op elkaar, maar het grootste verschil is wel dat de moussaka bestaat uit in plaats van pasta uit groenten, zoals vaak uit aubergine, aardappels of courgette.