Altijd gratis bezorging vanaf 9 flessen!
Loire Wijn

De Loire is het grootste wijngebied van Frankrijk. Dit prachtgebied is gesitueerd rondom de langste rivier van Frankrijk én is de thuisbasis van twee ’s lands grootste witte wijnen, Sancerre en Pouilly-Fumé – zo heb je een heldere, maar zeer beknopte weergave van de Loire, want deze omvangrijke regio heeft nog veel meer te bieden!

9 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina
 1. Domaine Remoorte Menetou Salon 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 15. 99 13. 99
 2. Domaine Patrice Moreux Pouilly-Fumé 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 17. 49 13. 99
 3. Chateau de Pont Sauvignon Touraine 75 cl
  Waardering:
  80%
  ELDERS Regular Price 9. 99 8. 99
 4. Roger Neveu Sancerre 75 cl
  % of 100
  ELDERS Regular Price 16. 99 13. 99
 5. Le Cerf Touraine Sauvignon Blanc 75 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 7. 99 6. 99
 6. Jean Sableney Rosé Anjou 75 cl
  Waardering:
  90%
  ELDERS Regular Price 5. 99 4. 99
 7. Tresor de Loire Sauvignon Blanc 75 cl
  Waardering:
  88%
  ELDERS Regular Price 7. 99 5. 99
 8. Menetou-Salon Paul Buisse 75 cl
  Waardering:
  100%
  ELDERS Regular Price 13. 49 11. 99
  Tijdelijk uitverkocht
 9. Pouilly Fumé Domaine de la Loge 75 cl
  Waardering:
  83%
  ELDERS Regular Price 12. 49 11. 99
  Tijdelijk uitverkocht

9 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

de romeinen

Wijnproductie in de Loire begon al in de vroege Middeleeuwen -  de Romeinen hadden aan het begin van onze jaartelling al wijnstokken in deze regio aangeplant. Dat de Loire bij uitstek geschikt was voor wijnproductie, bleek al uit de kwaliteit van Sancerre: in de 11e eeuw genoot zij al een uitstekende reputatie! De reputatie van de Loire als geheel was niet veel minder. Tijdens de Hoge Middeleeuwen (1000 – 1250) werden wijnen uit de Loire hoger aangeschreven dan die uit Bordeaux.
Loire wijngaard kasteel

absolute topkwaliteit!

De wijnregio’s volgen de Loire en haar zijrivieren en lopen globaal van de Atlantische Oceaan in het westen tot aan het stadje Nevers in het oosten. De belangrijkste regio’s zijn (van west naar oost): Muscadet en Muscadet Sèvre-et-Maine, Anjou, Touraine, Menetou-Salon, Sancerre en Pouilly-Fumé – vooral de laatste drie kunnen wijnen van absolute topkwaliteit voortbrengen. Door het koelere klimaat hebben de meeste wijnen echter een meer uitgesproken minerale toon in vergelijking met veel andere wijngebieden. Dit combineert echter vaak goed met het frisse karakter van twee meest gebruikte druivensoorten in de Loire: Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. Ook de mousserende wijnen – Crémant de Loire – worden op de traditionele manier (zoals bij Champagne) geproduceerd en kunnen van hoge kwaliteit zijn. De zachte gesteenten boden ideale mogelijkheden om kelders uit te hakken, waardoor Crémant optimaal kon rijpen. De wijnen uit de Muscadet Sèvre-et-Maine, gemaakt van de druivensoort Melon de Bourgogne (deze druif heeft overigens niets met wijnen uit Bourgogne te maken), zijn mooi fris-droog en mineralig – de meeste rijpen nog een tijdje op hun eigen gisten (droesem) en verkrijgen daardoor nootachtige, romige tonen. Dit wordt ook wel “sur lie” genoemd. Anjou staat voornamelijk bekend om haar halfdroge rosé, maar er worden ook prima witte en zelfs wat fraaie rode wijnen vervaardigd. Uit Touraine en Menetou-Salon komen knisperfrisse, intens fruitige witte wijnen in uiteenlopende prijsklassen, grotendeels op basis van de Sauvignon Blanc. Deze wijnen zijn vaak wat toegankelijker dan hun ‘oosterburen’ Sancerre en Pouilly-Fumé; de twee gebieden waar de beste en meest spectaculaire wijnen van de Loire vandaan komen. Goede Sancerre is uitgesproken zuiver en droog, met tonen van kruisbessen, citrus en buxus. Een degelijke Pouilly-Fumé is mineralig en zeer droog en heeft tonen van lychee, groene appel en een lichte rokerigheid (zeker als de bodem van de betreffende wijngaard vuursteen bevat).
Loire druiven

echte klassewijn

Het moge duidelijk zijn dat de Loire wijnen tot de echte klasse wijnen behoren. Bij DirckIII betaal je voor dergelijke wijnen niet de hoofdprijs, want wij kopen deze topwijnen direct in bij het chateau! Bij DirckIII betaal je daarom nooit teveel voor een heerlijke klassewijn, maar altijd een zeer scherpe prijs!