De lekkerste Moederdag kado's!

Wat is cognac?

Wat is cognac?

Cognac is een bekend drankje dat vaak wordt gedronken na het eten, voor het eten of bij een speciale gelegenheid. Traditioneel dronken ze een glaasje cognac na het eten, omdat het je eetlust zou stillen.

Wist je ook dat cognac een soort brandewijn is? Brandewijn staat voor ‘gebrande wijn’ en is een verzamelnaam voor wijn of gefermenteerde vruchten die zijn gedistilleerd. Cognac is een soort brandewijn wat alleen wordt gemaakt in een bepaald deel van Frankrijk.

Cognac wordt dus gemaakt door wijn of gefermenteerde vruchten te distilleren. Gefermenteerde vruchten zijn vruchten waar alle suikers door gisten zijn omzet in bijvoorbeeld zuren.

Tijdens het distilleren van de wijn of gefermenteerde vruchten wordt de vloeistof opgewarmd. Alcohol heeft een lager kookpunt dan water. De alcohol zal dus eerder verdampen en die wordt opgevangen in een distillatieapparaat. Hier wordt het gekoeld en wordt het weer een vloeistof, maar dan nu met een hoger alcoholpercentage.

Het ontstaan van cognac

Cognac is ontstaan in de 17e eeuw. Hollandse schepen sloegen aan de kust van Charente, een Frans departement, graag wijn in. Omdat de kwaliteit van de wijn na de reis minder werd was er vraag naar wijn die langer houdbaar zou zijn. In Charente ontwikkelden ze aan het einde van de 18e eeuw cognac, dit deden ze door de wijn dubbel te distilleren. Door het hogere alcoholpercentage van de cognac is deze dus ook langer houdbaar en konden de Hollandse schepen deze makkelijker meenemen.

 

De eisen van cognac

Cognac is een bijzonder drankje. Om de bijzonderheid van dit drankje te behouden zijn er een aantal regeltjes waar het aan moet voldoen voordat je het cognac mag noemen.

De cognac moet minimaal een alcoholpercentage bevatten van 40% en moet uit de Cognacstreek komen. Er moeten voor de cognac bepaalde druivensoorten worden gebruikt. Dit zijn Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche, Montils, Follignan en Sémillon. Deze druiven worden na de oogst gelijk geperst en 5 tot 7 dagen gefermenteerd tot een zure wijn.

Daarna moet deze zure wijn dubbel gedistilleerd worden. Dit moet gebeuren met een Alambiek, dat is een oude distilleerketel, die volledig bestaat uit koper. Als de cognac volledig is gedistilleerd wordt het gerijpt in een houten vat. De cognac moet minimaal twee jaar rijpen voordat je de drank cognac mag noemen.

Cognac wordt gerijpt in eikenhouten vaten, door de eikenhouten vaten worden de smaken, aroma’s en de kleur beter ontwikkeld. Het geeft een complexere, vollere, zachtere smaak aan de cognac. Hoe langer je de cognac laat rijpen hoe meer deze smaken zich kunnen ontwikkelen.

De leeftijd van cognac

De leeftijd van de cognac wordt altijd op de fles weergegeven. De leeftijd mag alleen onder bepaalde voorwaarden op het etiket staan, daarom staan op veel flessen een leeftijdsaanduiding zoals:

- VS/ *** (Very Special/ Very Superior): dit betekent de minimale rijptijd van twee jaar.

- VS OP, VO of Reserve (Very Superior Old Pale/ Very Old): dit betekent een minimale rijptijd van vier jaar.

- Napoleon: dit betekent een minimale rijptijd van zes jaar.

- Extra, XO, Hors d’Age of Ancestrale: heeft een minimale rijptijd van tien jaar.

- XXO (extra extra old): heeft een minimale rijptijd van veertien jaar.

 

Hoe ouder een cognac is, hoe meer tijd de cognac heeft gehad om te rijpen. De cognac is langer blootgesteld aan het eikenhoutenvat en heeft een zachtere en complexere smaak.

Het verschil tussen oudere en jongere cognacs, is dat jongere cognacs nog de fruitige tonen hebben. Terwijl oudere cognacs complexere, meer gebalanceerde smaken hebben met een diepere kleur.

 

Cognac is dus een bijzonder drankje en nu weet jij er alles van af. Hoe het wordt gemaakt, de oorsprong en welke soorten er zijn. Ben jij nu benieuwd naar de smaak van deze cognacs? Neem dan een kijkje op de cognac pagina en bekijk het assortiment van Dirck3.