Proeven

zonder al te veel fratsen

Er wordt veel gepraat over hoe je het beste kan proeven. Uiteindelijk is het belangrijkste of je de wijn lekker vindt of niet. Een aantal tips om goed te kunnen proeven.

wijninkoper

Het kijken naar de wijn

Voor een getraind oog is het iets makkelijker te onderscheiden of de kleur van de wijn goed is. Een afwijking heeft er vaak mee te maken dat de wijn bijvoorbeeld te oud is. Dit blijft altijd lastig te beoordelen, dus deze stap mag je snel doorlopen.

Het ruiken van de wijn

Bij het walsen van het glas, komen de aroma’s vrij die een eerste indruk geven. Overigens is het een grote fabel, dat wanneer de wijn niet helemaal "lekker" ruikt, deze dan ook niet lekker smaakt. Dus mijn tip: laat je niet volledig door de geur beïnvloeden, want de smaak kan je namelijk positief laten verrassen.

Het proeven van de wijn

Nu komt het er op aan. Je neemt een goede slok uit het glas en laat de wijn door je mond gaan. Probeer de zuurstof te vergroten door wat te slurpen. Hierdoor komen verschillende aroma’s vrij.

Evaluatie

Er wordt over wijn al moeilijk genoeg gedaan. Het belangrijkste is dat jij ‘m lekker vindt en er gewoon van geniet. Proost!

Smaken verschillen

Door de verschillende wijnen te proeven kom je te weten wat je lekker vindt. Vraag daarom onze medewerkers in de winkel om de wijnen van Winehouse te mogen proeven. Zo ontdek je alle wereldwijnen van DirckIII. Makkelijker kan toch niet?

Delen