Wijn specialist Ivo de Weert

31 januari 2018
Wijn specialist Ivo de Weert

Winter wijn? Kies voor stevige varianten!

Waar kunnen we het rond de koude februarimaand beter over hebben dan over rode wijnen? Zoals veel mensen denk ik qua wijn in de winter meer aan rode dan aan witte wijn, ondanks dat witte wijn steeds meer terrein aan het winnen is. Voor mij hoort rode wijn, en dan voornamelijk de stevige varianten, echt bij de winter. Dan heb ik het voornamelijk over mooie volle en stevige wijnen die door de lange afdronk met hun smaak lang blijven hangen in je mond en qua smaak vaak wat kruidiger zijn met een tikkeltje vanille. De perfecte combinatie met wat hapjes zoals tapa’s of bij een goed stuk vlees. Als ik thuis een open haard had gehad was ik er zeker bij gaan zitten met een goed glas rode wijn, naast de verwarming is net wat minder sfeervol maar zo’n mooie winter wijn smaakt daardoor natuurlijk niet minder goed.

Ik heb 3 mooie wijnen uitgezocht om even uit te lichten, waarvan 1 op dit moment mijn persoonlijke favoriet is en deze mijn winterwijntip genoemd heb. En om het net nog wat leuker te maken komen deze 3 wijnen niet uit landen waar je als eerste aan denkt. Hierbij drie wintertoppers uit: Oostenrijk, Portugal en Duitsland.    

Diogenes Blauer Zweigelt
Deze Oostenrijkse wijn heeft een fris zuurtje en volle body met licht zoete hinten van rijpe kersen en een lange afdronk. Lekker bij: Deze wijn is heerlijk op zichzelf maar past ook bij elk gerecht door zijn lichte aroma's. Goed te combineren met milde Chinese en Indiaanse gerechten.    

Gröhl Spätburgunder
Een geweldige Duitse wijn die elegantie en finesse combineert met zowel kracht als complexiteit. Sappig en fluweelzacht. Met hinten van kersen, rode bessen en chocolade. Lekker bij: Heerlijk bij biefstuk, eendenborstfilet en pastagerechten.    

Adega de Vila Real Premium
Een Portugese krachtpatser. Complexe en volle smaak, goed in balans met fluweelachtige tannines. De wijn heeft aroma’s van rode vruchten en bramen. Wordt bekroond met de ene na de andere medaille en is voor mij de ultieme winterwijn op dit moment. Geniet met deze wijn van diverse vleesgerechten zoals geroosterd lamsvlees of rundvlees, ook heerlijk in combinatie met diverse hapjes. Of natuurlijk gewoon als geniet wijn bij de openhaard!