Dirckiii
Jura Whisky

Isle of jura origin 10 years, ofwel Jura whisky 10 years is een eigenzinnige single malt, gemaakt op een net zo eigenzinnig en unieke plaats: een eiland, wat zelfs vandaag de dag nog berucht is om zijn moeilijke bereikbaarheid.


1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

jura eiland

Jura is een eenzaam eiland, met de nadruk op ‘een’ – er is één dorp, één weg - de A846 - en er was decennialang maar één distilleerderij. Het is een bergachtig, veelal bedekt met turf/veen en grotendeels onvruchtbaar land. Dit vertaalt zich in een gebied van ongerepte natuur, maar ook van een zeer laag aantal inwoners – nog geen 200. Jura heeft dan ook de ‘eer’ zo ongeveer het enige bewoonde gebied ter wereld te zijn waar men meer herten en whiskyvaten heeft dan inwoners! De bekendste inwoner is ongetwijfeld George Orwell geweest, die tussen 1946 en 1948 in Barnhill zijn meest beroemde roman Nineteen-Eighty-Four heeft geschreven.

jura distilleerderij

De Jura distilleerderij is sinds de oprichting in 1810 een belangrijke werkgever voor de kleine populatie van het eiland geweest; helaas alleen niet echt een stabiele. De distilleerderij raakte al in 1860 in verval; het werd hersteld in 1884 maar begin 1900 werd Jura alweer ontmanteld. Het duurde tot aan de jaren ’60 voordat Jura weer werd hersteld, ditmaal door de lokale landeigenaren, die zowel de lokale economie een impuls wilde geven, als via nieuwe werkgelegenheid inwoners wilden behouden. De verbouwing hield in dat Jura nieuwe ketels kreeg, waarmee ze een groter – en vooral gevarieerder – aantal single malts konden aanbieden.

Vanaf 1974 begon men Jura als single malt te verkopen en sindsdien is het portfolio flink uitgebreid: er zijn 10, 12, 16 en 21-jarige bottelingen te krijgen en ook zijn de robuustere, rokerige whisky “Superstition” en “Prophecy” nog goed te verkrijgen. Eén van de meest bijzondere bottelingen is de vintage ’84 single malt, als eerbetoon aan de immens populaire roman van Orwell.

Jura whisky distillery

2,2 miljoen liter

Vandaag de dag produceert men op Jura 2,2 miljoen liter ‘spirit’. Het leeuwendeel van de whisky wordt verkocht als single malt. Tot aan 2015 was Jura de enige producent op het eiland; sindsdien wordt er in het noorden van Jura een fraaie gin geproduceerd onder de naam Lussa, wiens receptuur voornamelijk bestaat uit lokale botanicals.