XXL Flessen!

Old fashioned cocktail

Old fashioned cocktail

Old fashioned cocktail

old fashioned cocktail

De old fashioned cocktail staat bekend als de eerste cocktail en is een echte klassieker. De drank werd voor de eerste keer geschonken in begin 1800. Toen had de drank nog geen naam en werd deze simpelweg whiskey cocktail genoemd. Wie precies de old fashioned bedacht heeft is onbekend. Het ene verhaal spreekt over een onbekende barman. Vervolgens zou het bekend gemaakt worden door James E. Pepper. Andere verhalen beweren dat Pepper zelf de cocktail heeft bedacht.

Old fashioned cocktail opkomst

In 1880 werd de naam old fashioned cocktail voor het eerst genoemd. Dit gebeurde in de The Chicago Tribune. Dit is een van de grootste Amerikaanse kranten en bestaat nog steeds. Het werd old fashioned genoemd omdat dit de wijze was hoe mensen vroeger hun drank bestelden. Wat wordt bedoeld hier mee is een bruine gedistilleerde drank met water, bitters en suiker.

Old fashioned cocktail bekendheid

De old fashioned cocktail is dus al 3 eeuwen bekend en een echte klassieker. De cocktail was dan ook zeer geliefd bij bekende mensen. Zo was het het favoriete drankje van de 33e Amerikaanse president Harry Truman. Truman was dan ook vaak te zien met een old fashioned in zijn hand. Ook steeg de cocktail weer in populariteit door de serie Mad Men. Dit was namelijk de favoriete drank van Don Praper.

Old Fashioned cocktail samenstelling

old fashioned cocktail recept

Qua samenstelling lijkt de cocktail een beetje op de Manhattan cocktail. Wederom zijn ijs en bitters de basis voor een heerlijke cocktail. Bij de old fashioned whiskey wordt bourbon gebruikt in plaats van rye. Ook wordt er bij de cocktail suiker toegevoegd om de smaak wat zoeter te maken. Boven op de cocktail wordt er een kers geserveerd.

Old fashioned cocktail recept

Voor het old fashioned cocktail recept heb je uiteraard wat ingrediënten nodig. Het old fashioned recept is in de loop van de jaren wel enigszins veranderd. Logisch natuurlijk, het recept is er al meerdere eeuwen. Zo wordt bijvoorbeeld geen water meer gebruikt in het recept en wordt fruit gebruikt. Dit heb je nodig voor het recept voor 2 personen:

  • 100 ml bourbon 
  • 4 druppels Angostura bitters
  • 2 suikerklontjes
  • 2 eetlepels Pellegrino
  • Ijsblokjes
  • Krul sinaasappelschil
  • Maraschinokers
  • Whiskey glas 
  • Barlepel/stamper

 

 

Old fashioned cocktail maken

Nu we de ingrediënten bij elkaar hebben kunnen we de klassieke whiskey cocktail maken. Dit is gelukkig erg makkelijk en neemt maar 5 minuten in beslag. Dit is wat je doet:

1. Pak het whiskey glas en leg er een suikerklontje in. Doe de 2 druppels Angostura bitters nauwkeurig op het suikerklontje.
2. Voeg de bourbon en de Pellegrino aan het glas toe.
3. Plet het suikerklontje met de stamper en roer vervolgens goed met de barlepel. Doe dit tot het suikerklontje volledig is opgelost.
4. Roer nu de sinaasappelzeste er doorheen. Voeg vervolgens nog 2 ijsklontjes en de kers toe. De cocktail is af. Geniet ervan!

 

Meer heerlijke cocktails maken met DirckIII? Bekijk alle cocktails.

 

4 months ago