XXL Flessen!

Manhattan cocktail

Manhattan cocktail

Manhattan cocktail

Manhattan New York

De Manhattan cocktail is zoals verwacht afkomstig uit de wijk Manhattan. In de Manhattan Club in New York in 1976 werd de cocktail voor het eerst geschonken. Dit gebeurde toen er een banket gegeven werd door Lady Randolph Churchill ter ere van de Amerikaanse presidentskandidaat Samuel Jones Tilden. Nadat de cocktail uit Manhattan geschonken was werd deze een daverend succes.

 

Opkomst van Manhattan cocktail

New York was een stad die bekend stond om de rye whiskey. De Manhattan cocktail heeft dan ook rye whiskey als belangrijke component. Toen de drooglegging begon in Amerika werd deze whiskey verboden. Zo daalde de populariteit van de cocktail aanzienlijk. De Amerikaanse burgers moesten het alleen nog maar met Canadese whisky doen. Dit was de enige drank die gemakkelijk het land binnen werd gesmokkeld. Pas in 1950 werd de whiskey weer gelegaliseerd en kon de originele samenstelling van de Manhattan cocktail geschonken worden.

 

Manhattan cocktail samenstelling

Manhattan cocktail

Hoe werd de klassieke cocktail dan geschonken toentertijd in Manhattan? Bij het banket bestond de cocktail uit weinig componenten. Dit waren rye whiskey, zoete vermout en bitters. Als topping wordt de cocktail geserveerd met bijvoorbeeld een simpele kers. Het mooie aan de Manhattan cocktail is dat de samenstelling altijd hetzelfde is gebleven. Wel wordt de cocktail soms geschonken met bourbon in plaats van rye whiskey. Echter is het klassieke recept met rye en daarom zullen wij vandaag de rye gebruiken voor het bereiden van de cocktail. Benieuwd naar de bourbon variant? Bekijk dan onze old fashioned cocktail.

Manhattan cocktail glas

De cocktail wordt geschonken uit een origineel cocktailglas. Een handige tip is om voor het bereiden van de cocktail dit glas even in de diepvries te leggen. De cocktail Manhattan smaakt het beste wanneer deze zo koud mogelijk is. Zo kun je extra genieten van de cocktail. Nu wordt het tijd om de cocktail zelf te proberen!

 

Manhattan cocktail recept

Voor het Manhattan cocktail recept heb je niet zo veel nodig in huis. De volgende ingrediënten zijn nodig voor 2 personen:

  • 100 ml rye whiskey 
  • 40 ml vermouth 
  • Een tot twee teugen Angostura aromatic bitters
  • 3 ijsklontjes (vers gemaakt)
  • 2 marachino kersen
  • Cocktail shaker/mix glas

 

Manhattan cocktail maken

De cocktail Manhattan maken is vrij makkelijk en vergt dan ook niet meer dan 5 minuten werk. Dit is wat je doet:

1. Voeg de 3 ijsklontjes toe aan de shaker/ mix glas.
2. Schenk 1 a 2 teugen Angostura aromatic bitters over het ijs heen.
3. Giet vervolgens de rye whiskey in de shaker.
4. Voeg als laatste de vermouth toe aan de mix.
5. Pak een grote lepel en roer de mix rustig door elkaar.
6. Schenk de mix in je cocktail glas zonder het ijs (smaakt nog beter als het cocktail glas even in de diepvries heeft gelegen). Doe de kers in je cocktail en geniet van jouw Manhattan cocktail!

 

Wil je meer heerlijke cocktails van DirckIII? Bekijk al onze cocktails.

 

4 months ago